Najlepsza próżniowa pakowarka

W letnim, oraz jesiennym sezonie, gospodynie domowe przyrządzają pyszne przetwory na zimę, które są pasteryzowane i szczelnie zamykane w słoikach. Taki sposób pozwala na przechowywanie żywności przez wiele miesięcy, ale nie każdy produkt można poddawać takie obróbce termicznej.

Próżniowe pakowarki w domowym użytku

pakowarka próżniowa cenyProdukty ze słoików są zazwyczaj gotowe do spożycia po otwarciu, natomiast nie są one w postaci surowej, ponieważ są poddane procesowi pasteryzacji. Świeże produkty takie jak mięso, owoce, nabiał, także możemy długo przechowywać w szczelnych pojemnikach bez dostępu powietrza, ale w inny sposób. Pakowarka próżniowa ceny ma bardzo zróżnicowane, ponieważ dostępne są dwa modele różnych producentów. Służy ona do przedłużania daty ważności spożycia świeżych produktów, przez próżniowe pakowanie ich w folię termokurczliwą. Dostępne na rynku pakowarki posiadają szeroką listwę zgrzewająca brzegi folii, z której uprzednio zostało wyssane powietrze. Inne modele posiadające specjalne komory próżniowe, które całą pracę wykonują za nas, ponieważ jedynie musimy do nich włożyć zapakowaną w woreczek żywność i wcisnąć odpowiedni guzik. Na cenę wpływa moc urządzenia, siła podciśnienia jaką jest w stanie wygenerować, wydajność pompy, który odsysa powietrze z worka, oraz ilość ewentualnych dodatkowych końcówek. Im lepsze parametry posiada, tym wyższa będzie cena, ale też większa gwarancja, że sprzęt będzie nam służył przez wiele lat. Producenci na swój sprzęt dają tylko dwuletnie gwarancje.

Jeżeli zależy nam na zdrowej i świeżej żywności, którą możemy mieć zawsze pod ręką, to pakowarka próżniowa powinna się znaleźć w naszym domu. Zgrzane woreczki możemy przechowywać nawet parę miesięcy w lodówce lub w zamrażalce, przez co ekonomicznie zarządzamy swoim budżetem.